KATEGÓRIE E-SHOPU

Komfort a štýl: Ako si vybrať motorkárske oblečenie pre maximálny pôžitok z jazdy

Ako si vybrat bezpecne oblecenie na motorku

Prichádza čas vyraziť na cesty a užiť si slobodu na dvoch kolesách. Avšak skôr, než sa vydáte za dobrodružstvom, je dôležité venovať pozornosť správnemu výberu motorkárskeho oblečenia. Nezáleží na tom, či vás čakajú horúce slnečné dni alebo daždivé počasie, vhodné oblečenie je kľúčom k bezpečnej a pohodlnej jazde.

 

Správne zvolené motorkárske oblečenie môže v krízových situáciách zohrať rozhodujúcu úlohu a ochrániť pred vážnymi zraneniami. Okrem toho, pohodlie pri jazde na motorke je rovnako dôležité, pretože nepohodlné oblečenie môže rozptyľovať vašu pozornosť a zvyšovať riziko nehody.

 

Počasie je ďalším faktorom, ktorý by ste pri výbere motorkárskeho oblečenia nemali zanedbať. Horúčavy si žiadajú priedušné materiály, ktoré zabezpečia dostatočnú ventiláciu a ochranu pred slnečným žiarením. 

 

Image by Freepik

 

Naopak daždivé a chladnejšie dni vyžadujú nepremokavé a zateplené oblečenie, ktoré vás udrží v suchu a teple. Správna kombinácia materiálov a vrstiev oblečenia vám umožní prispôsobiť sa rôznym poveternostným podmienkam a užiť si jazdu za každého počasia.

 

V tomto článku sa spoločne pozrieme na to, ako si vybrať ideálne motorkárske oblečenie, ktoré skĺbi bezpečnosť, pohodlie a ochranu pred rozmarmi počasia. Ponúkneme vám tipy a odporúčania, ako sa pripraviť na horúce letné dni i na nečakané prietrže mračien. 

 

Tak neváhajte, čítajte ďalej a dozviete sa, ako sa stať dobre vybaveným a zodpovedným motorkárom za každých okolností.

 

TIP: Vyberte si vhodné reflexné oblečenie

Základné vrstvy oblečenia na motorku

Základné vrstvy oblečenia tvoria základ každého motorkárskeho outfitu. Správne zvolené vrstvy dokážu regulovať telesnú teplotu, odvádzať prebytočnú vlhkosť a zároveň poskytovať potrebnú ochranu. Poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé vrstvy a ich funkcie:

Spodná bielizeň: 

Základom pohodlia je kvalitná spodná bielizeň. Pre motorkárov je ideálnou voľbou funkčné prádlo, ktoré dokáže efektívne odvádzať pot od pokožky a udržiavať telo v suchu. Funkčné materiály, ako je napríklad polyester alebo merino vlna, sú priedušné, rýchloschnúce a antibakteriálne. 

 

V horúcich dňoch zabezpečia príjemný pocit sviežosti, zatiaľ čo v chladnejšom počasí poskytnú potrebnú tepelnú izoláciu.

Stredná vrstva: 

Stredná vrstva oblečenia slúži ako tepelná izolácia a regulátor telesnej teploty. Počas chladnejších dní je vhodné zvoliť funkčné termoprádlo, ktoré udrží telo v teple a zabráni prechladnutiu. Pre teplejšie dni sú skvelou voľbou ľahké, priedušné materiály, ako je bavlna alebo ľan. 

 

Tieto materiály umožňujú pokožke dýchať a zároveň poskytujú ochranu pred slnečným žiarením.

Vonkajšia vrstva:

Vonkajšia vrstva predstavuje hlavnú ochrannú bariéru medzi motorkárom a vonkajším prostredím. Kvalitná motorkárska bunda a nohavice by mali byť vyrobené z odolných materiálov, ktoré dokážu odolať vetru, dažďu a prípadnému pádu. 

 

Dôležitými prvkami sú tiež chrániče na kritických miestach, ako sú ramená, lakte, chrbát a kolená. V horúcich dňoch oceníte bundy s ventiláciou, ktoré zabezpečia prúdenie vzduchu, zatiaľ čo v daždivom počasí sú nevyhnutnosťou nepremokavé a vetruodolné materiály.

Oblečenie do horúčav

Keď teploty stúpajú a slnko neúprosne praží, je načase zamerať sa na motorkárske oblečenie ktoré vám pomôže zvládnuť horúčavy. Správna voľba materiálov, farieb a dizajnu môže výrazne ovplyvniť váš komfort a bezpečnosť počas letných výjazdov. Poďme sa spoločne pozrieť na kľúčové aspekty oblečenia do horúceho počasia:

 

Motorkárske oblečenie do teplého počasiaImage by pixabay

Ľahké, priedušné materiály: 

V horúcich dňoch sú ťažké, nepriedušné materiály vašim najväčším nepriateľom. Preto stavte na ľahké tkaniny s vynikajúcou ventiláciou. Sieťovina a perforovaná koža sú skvelou voľbou pre bundy a nohavice, pretože umožňujú cirkuláciu vzduchu a odvádzajú prebytočné teplo od tela. 

 

Tieto materiály zároveň poskytujú potrebnú ochranu pred vetrom a odreninami v prípade pádu.

Svetlé farby: 

Tmavé farby absorbujú slnečné lúče a prispievajú k prehrievaniu tela. Naopak, svetlé odtiene, ako biela, béžová či svetlosivá, odrážajú slnečné žiarenie a pomáhajú udržať telo v chlade. Pri výbere motorkárskeho oblečenia do horúčav uprednostnite svetlé farby, ktoré nielen znížia tepelnú záťaž, ale aj zvýšia vašu viditeľnosť na ceste.

Odvetrávanie: 

Dobre navrhnuté motorkárske oblečenie by malo mať strategicky umiestnené ventilačné otvory, ktoré umožňujú prúdenie vzduchu. Hľadajte bundy a nohavice s nastaviteľnými vetracími otvormi na hrudi, chrbte a stehnách. Tieto otvory možno podľa potreby otvoriť alebo zavrieť, čo vám umožní regulovať teplotu a zabrániť prehriatiu počas jazdy.

Ochrana proti slnku: 

Silné slnečné žiarenie môže byť nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné Okrem použitia kvalitného krému s vysokým ochranným faktorom (SPF) nezabúdajte ani na ochranu hlavy a krku. Pod prilbu si oblečte ľahkú kuklu z priedušného materiálu, ktorá ochráni vašu pokožku pred spálením a zároveň odvedie pot. 

 

Ak uprednostňujete prilby s otvoreným štítom, investujte do kvalitných slnečných okuliarov s UV filtrom.

Tu je niekoľko tipov na vhodné letné oblečenie pre motorkárov:

Moto jeansy: Zvoľte si jeansy vyrobené z elastickej tkaniny s kevlarovou výstužou. Táto kombinácia materiálov zaručí nielen pohodlie pri jazde, ale aj zvýšenú odolnosť v prípade pádu.

 

Strečové nohavice: Nohavice vyrobené z pružných materiálov, ako je stretch denim alebo elastický polyester, vám poskytnú voľnosť pohybu a pohodlie počas jazdy.

 

Kožené nohavice: Ak uprednostňujete kožené nohavice, zvoľte si tie vyrobené z byvolej kože. Byvolia koža je známa svojou odolnosťou a zároveň poskytuje vynikajúcu ventiláciu, vďaka čomu je vhodná aj do teplého počasia.

 

Zaujímavosť: Poznáte pojem motorkárska svadba a ako sa na ňu obliecť a pripraviť?

 

Ľahké softshellové bundy: Tieto bundy sú ideálne pre letné mesiace, pretože sú vyrobené z priedušných a vodoodpudivých materiálov. Chránia vás pred vetrom a ľahkým dažďom, pričom stále umožňujú vášmu telu dýchať.

 

Letné moto bundy: Bundy vyrobené z ľahkého polyesteru sú skvelou voľbou pre horúce letné dni. Mali by mať sieťované panely alebo perforácie, ktoré zabezpečia prúdenie vzduchu a udržia vás v chlade.

 

Letné moto rukavice: Odporúčame rukavice z perforovanej kože, ktoré umožňujú prúdenie vzduchu, a tým udržujú vaše ruky v chlade. Zároveň poskytujú potrebnú ochranu a priľnavosť k riadidlám.

 

Rukavice z kozľacej kože: Rukavice vyrobené z jemnej a odolnej kozľacej kože poskytujú vynikajúcu citlivosť a kontrolu nad riadidlami. Navyše, kozľacia koža je priedušná a vhodná do teplého počasia.

 

Náš tip: Motorka pripravená, výbava zbalená? Je čas vyraziť. Pozrite sa na tieto inšpirácie pre pohodový letný roadtrip nielen na motorke.

Image by pixabay

Keď začne pršať

Daždivé počasie môže byť pre motorkárov výzvou, ale s vhodným oblečením sa jazda v daždi stáva zvládnuteľnou a dokonca aj príjemnou. Kľúčom je výber kvalitných nepremokavých materiálov a správneho strihu, ktoré zabezpečia maximálnu ochranu pred vlhkosťou.

 

Zaujímavosť: Viete ako vyčistiť svetlomety (nielen) na motorke?

Nepremokavé materiály: 

Pri výbere oblečenia do dažďa sa spoľahnite na osvedčené materiály, ako sú Gore-Tex alebo Sympatex. Tieto vysokovýkonné membrány sú navrhnuté tak, aby odolali prenikaniu vody zvonku, ale zároveň umožňovali odparovanie potu zvnútra. Vďaka tomu zostanete v suchu nielen zvonka, ale aj zvnútra oblečenia. 

 

Dávajte si pozor na lacné napodobeniny, ktoré často nedosahujú požadovanú úroveň vodotesnosti.

Jednodielne kombinézy vs. dvojdielne súpravy:

Motorkárske oblečenie do dažďa je dostupné buď ako jednodielne kombinézy alebo ako dvojdielne súpravy pozostávajúce z bundy a nohavíc. Jednodielne kombinézy poskytujú celistvú ochranu bez medzier, cez ktoré by mohla preniknúť voda. Sú ideálne pre dlhé jazdy v silnom daždi. 

 

Dvojdielne súpravy zase ponúkajú väčšiu flexibilitu a možnosť kombinovať ich s bežným motorkárskym oblečením. Záleží na vašich preferenciách a type jazdy.

Dôležitosť vodotesných zipsov a švov: 

Aj tie najlepšie nepremokavé materiály strácajú svoj účinok, ak voda prenikne cez zipsy alebo švy. Preto je nevyhnutné, aby oblečenie do dažďa malo kvalitné vodotesné zipsy a podlepené alebo zvárané švy. Tieto detaily zabránia vniknutiu vlhkosti cez potenciálne slabé miesta a zaistia komplexnú ochranu pred dažďom.

Membránové oblečenie: priedušnosť a ochrana pred dažďom: 

Moderné membránové materiály, ako Gore-Tex alebo Sympatex, kombinujú nepremokavosť s priedušnosťou. Ich mikroporézna štruktúra umožňuje odparovanie potu, zatiaľ čo vonkajšiu vodu spoľahlivo odvádza preč od tela. Vďaka tomu sa v oblečení nebudete nadmerne potiť ani pri intenzívnej jazde. 

 

Membránové oblečenie poskytuje vynikajúcu ochranu pred dažďom bez kompromisov v oblasti pohodlia.

 

Investícia do kvalitného motorkárskeho oblečenia do dažďa sa rozhodne oplatí. Vďaka správnemu výberu materiálov, strihu a dôrazu na vodotesné detaily si budete môcť užívať jazdu na motorke za každého počasia. Nebojte sa vody a vyrazte na cesty s istotou, že zostanete v suchu a pohodlí.

 

Zaujímavosť: Viete, aký je rozdiel medzi nepremokavým a vodeodolným oblečením?

Doplnky na motorku

Správne zvolené doplnky dokážu výrazne ovplyvniť váš komfort a bezpečnosť počas jazdy na motorke. V akomkoľvek počasí, kvalitné rukavice, topánky, ponožky a doplnky na ochranu tváre by nemali chýbať vo výbave žiadneho motorkára. 

Rukavice: 

Rukavice sú neoddeliteľnou súčasťou motorkárskeho oblečenia. V lete siahnite po perforovaných rukaviciach, ktoré zabezpečia dostatočnú ventiláciu a ochranu kĺbov. Perforácie umožňujú prúdenie vzduchu, vďaka čomu sa vaše ruky nebudú nadmerne potiť. 

 

Pre jazdu v daždi zvoľte nepremokavé rukavice s dobrou priľnavosťou, aby ste mali pevný grip na riadidlách aj na mokrom povrchu. Kvalitné rukavice by mali mať tiež zateplenie pre prípad chladnejšieho počasia.

Topánky: 

Motorkárske topánky by mali byť pevné, siahať nad členky a mať protišmykovú podrážku. Vysoké topánky chránia nielen vaše chodidlá, ale aj členky pred prípadnými úrazmi. Protišmyková podrážka je kľúčová pre bezpečné došliapnutie na mokrý alebo klzký povrch. Pri výbere topánok dbajte aj na ich vodotesnosť, aby ste mali nohy v suchu aj počas dažďa.  

Funkčné ponožky: 

Hoci sú ponožky často prehliadaným doplnkom, zohrávajú dôležitú úlohu v komforte motorkára. Funkčné ponožky dokážu efektívne odvádzať pot od pokožky a udržiavať nohy v suchu. Zároveň poskytujú ochranu pred otlakmi, ktoré môžu vzniknúť pri dlhšej jazde v pevných topánkach. Investícia do kvalitných funkčných ponožiek sa rozhodne oplatí.

Šatka alebo kukla: 

Ochrana krku a tváre pred vetrom a chladom je dôležitá najmä v chladnejších mesiacoch alebo pri jazde vo vyšších rýchlostiach. Motorkárska šatka alebo kukla je praktickým doplnkom, ktorý udrží váš krk a tvár v teple. 

 

V lete zase oceníte ľahkú šatku, ktorá ochráni vašu pokožku pred silným slnečným žiarením a zabráni nežiaducemu ochladzovaniu krku spôsobenému prúdením vzduchu.

Bezpečnostné prvky

Image by freepik

 

Bezpečnosť by mala byť pre každého motorkára prioritou. Okrem kvalitného oblečenia je dôležité zamerať sa aj na dodatočné bezpečnostné prvky, ktoré môžu zohrať kľúčovú úlohu v prípade nehody. Tieto prvky dokážu minimalizovať riziko vážnych zranení a poskytnúť motorkárovi potrebnú ochranu. 

Chrániče: 

Neoddeliteľnou súčasťou motorkárskeho oblečenia by mali byť kvalitné chrániče na kolenách, lakťoch, ramenách a chrbte. Tieto chrániče absorbujú náraz v prípade pádu a chránia kritické oblasti tela pred poraneniami. 

 

Pri výbere chráničov dbajte na ich certifikáciu a uistite sa, že sú vyrobené z odolných a flexibilných materiálov, ktoré poskytujú maximálnu ochranu bez obmedzenia pohyblivosti.

Reflexné prvky:

Viditeľnosť je kľúčová najmä za zníženej viditeľnosti, ako je súmrak, svitanie alebo hmlisté počasie. Reflexné prvky na motorkárskom oblečení výrazne zvyšujú vašu viditeľnosť na ceste a upozorňujú ostatných účastníkov premávky na vašu prítomnosť. 

 

Či už sú to reflexné pásy na bunde a nohaviciach alebo samostatná reflexná vesta pre motorkárov, tieto prvky by nemali chýbať vo vašej výbave.

Airbagové vesty: 

Revolučnou novinkou v oblasti motorkárskej bezpečnosti sú airbagové vesty. Tieto vesty obsahujú integrovaný airbagový systém, ktorý sa v prípade nehody aktivuje a poskytne dodatočnú ochranu hrudníka, chrbta a krčnej chrbtice. 

 

Airbagové vesty dokážu absorbovať silu nárazu a minimalizovať riziko vážnych zranení v kritických oblastiach tela. Ak hľadáte najvyššiu úroveň ochrany, investícia do kvalitnej airbagovej vesty sa rozhodne oplatí.

 

Pamätajte, že žiadny bezpečnostný prvok nie je stopercentnou zárukou ochrany, ale ich kombinácia výrazne znižuje riziko zranení pri prípadnej nehode. Venujte pozornosť výberu kvalitných chráničov, reflexných prvkov a zvážte aj investíciu do airbagovej vesty. 

 

Vaša bezpečnosť je prvoradá a s kvalitnými bezpečnostnými prvkami môžete jazdiť s väčšou istotou a pokojom.

Starostlivosť o motooblečenie

Starostlivosť o motorkárske oblečenie je kľúčová pre zachovanie jeho funkčnosti, bezpečnosti a dlhej životnosti. Pravidelná údržba a vhodné skladovanie pomáhajú udržať vaše oblečenie v top kondícii, aby vás spoľahlivo chránilo pri každej jazde. Poďme sa pozrieť na dôležité aspekty starostlivosti o motorkárske oblečenie:

Pravidelné čistenie a impregnácia:

Po každej jazde je dôležité oblečenie vyčistiť od nečistôt, hmyzu a prípadného potu. Dodržiavajte pokyny výrobcu pre pranie alebo čistenie jednotlivých súčastí výstroja. Používajte iba odporúčané čistiace prostriedky, ktoré nenarušia kvalitu materiálov. 

 

Po čistení je vhodné aplikovať impregnačný sprej, ktorý obnoví vodeodolnosť a ochranu pred nečistotami. Pravidelná impregnácia predĺži životnosť oblečenia a zaistí jeho optimálnu funkčnosť.

Kontrola opotrebenia a poškodenia: 

Pravidelne kontrolujte svoje oblečenie a prilbu na motorku, či nevykazuje známky opotrebenia alebo poškodenia. Venujte pozornosť oderkom, pretrhnutiam či rozopnutým švom. Včasná oprava drobných poškodení môže predísť väčším problémom v budúcnosti. 

 

Ak je poškodenie rozsiahle a narušuje integritu alebo bezpečnosť oblečenia, zvážte jeho výmenu za nové.

Správne skladovanie počas sezóny a mimo nej: 

Keď práve nejazdíte, uložte motorkárske oblečenie na suchom a dobre vetranom mieste, mimo priameho slnečného žiarenia. Pred dlhodobým uskladnením oblečenie dôkladne vyčistite a nechajte úplne vyschnúť, aby ste predišli vzniku plesní a zápachu.

 

Bundu a nohavice zaveste na ramienka, aby sa zabránilo nežiaducim záhybom a deformáciám. Kombinézy skladujte vo vodorovnej polohe, aby sa nenamáhali švy. Prilbu uchovávajte v chladnom a suchom prostredí, najlepšie v originálnom obale alebo textilnom vrecku.

 

Venovaním náležitej pozornosti starostlivosti a údržbe predĺžite životnosť svojho motorkárskeho oblečenia. Pravidelné čistenie, impregnácia, kontrola poškodení a správne skladovanie zaistia, že vaše oblečenie bude pripravené kedykoľvek vyraziť na cesty a poskytovať vám maximálnu ochranu a pohodlie pri každom dobrodružstve na dvoch kolesách.

 

Image by shopify

Hlavne bezpečne

Ochrana a bezpečnosť by mali byť pre každého motorkára najvyššou prioritou. Okrem kvalitného oblečenia a bezpečnostných prvkov je dôležité myslieť aj na ďalšie aspekty, ktoré môžu ovplyvniť vašu bezpečnosť na cestách. Jedným z nich je poistenie a ďalšie príslušenstvo pre motorkárov, ktoré vám pomôže zvládnuť nečakané situácie.

Nezabúdajte na poistenie

Komplexné poistenie motocykla je nevyhnutnosťou pre každého zodpovedného motorkára. Okrem povinného zmluvného poistenia zvážte aj havarijné poistenie, ktoré vás ochráni v prípade nehody, krádeže alebo poškodenia motocykla. 

 

Doplnkové pripoistenia, ako napríklad úrazové poistenie jazdca či poistenie batožiny, poskytujú dodatočnú ochranu pre vás a vašu výbavu. Venujte čas výberu spoľahlivej poisťovne a vhodného poistného plánu, ktorý bude zodpovedať vašim potrebám a štýlu jazdy.

Zvýšte bezpečnosť svojho motocykla vďaka kvalitnému príslušenstvu

Investícia do kvalitného príslušenstva pre motorkárov je rozumným krokom pre zvýšenie vašej ochrany na cestách. Medzi užitočné doplnky patrí napríklad kvalitný zámok na motocykel, ktorý sťaží jeho odcudzenie. 

 

Ak cestujete s cennou batožinou, zvážte použitie bezpečnostných kufrov alebo brašien, ktoré sú odolné voči násilnému vniknutiu. GPS lokátory a alarmy sú ďalším skvelým spôsobom, ako ochrániť svoj motocykel pred zlodejmi.

Ochrana na cestách

Počas jazdy na motocykli je kľúčové byť vždy viditeľný a predvídateľný pre ostatných účastníkov premávky. 

 

Používajte reflexné prvky na oblečení a motocykli, ktoré zvýšia vašu viditeľnosť za zníženej viditeľnosti. 

 

Dodržiavajte pravidlá cestnej premávky, jazdite defenzívne a predvídajte možné rizikové situácie. 

 

Pravidelná údržba motocykla, vrátane kontroly bŕzd, vhodného motorového oleja pre motorky, tlaku v pneumatikách a osvetlenia, prispieva k bezpečnej a spoľahlivej jazde.

 

Motorkárske oblečenie je neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého zodpovedného jazdca. Pri výbere dbajte na kvalitu materiálov, prítomnosť bezpečnostných prvkov a vhodnosť pre dané poveternostné podmienky. Nezabúdajte ani na dôležitosť pravidelnej údržby a starostlivosti o svoje oblečenie, aby vám slúžilo spoľahlivo a dlho.

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s:

 

PoctiveSEO: Naučte sa písať SEO články, ktoré vám získajú návštevnosť z Google vyhľadávania

 

Autor: Mgr. Radka Žiaková: Obsahová špecialistka na zdravotné a odborné témy, majiteľka e-shopu Zdravoradka.sk

 

 

Sťahujte nový katalóg!
REFLEXNÉ PRVKY
2024

reflexní prvky - Altima - katalog - 2019

Stiahnuť katalóg

 

DARUJTE BEZPEČNOSŤ
vašim blízkým

Stiahnuť leták


Sťahujte katalóg a cenník
NAŽEHĹOVACÍCH OBRÁZKOV a ZÁPLAT

Stiahnuť katalóg
 

 

PayU

Jsme partneři projektu